REŠITVE ZA ČISTO, PAMETNO IN VARNO MOBILNOST – 3. del

Čista in pametna – takšna mobilnost se nam obeta v prihodnje. Vendar kdaj? Upam, da čimprej, kajti ko gledam, kaj “vse” se vozi po slovenskih cestah, si želim, da bi bilo to že včeraj. A ker smo v Sloveniji, kjer se vse dogaja in zgodi zelo počasi, kjer smo prevzeli balkanski kapitalizem, vseeno ker sem optimist verjamem, da se bodo zgodili pozitivni premiki, v pozitivni smeri, k čistemu in pametnemu »premikanju« ljudi in tovora. Torej od mobilnosti se (optimistično) pričakuje, da bo čista, pametna in tudi (še) – »varna«?

V prihodnjih letih se bo namreč tehnološki prodor zgodil skozi interakcijo med vozili in infrastrukturo ter večjo uporabo vozil, opremljenih z aktivnimi varnostnimi sistemi. Pametnejša infrastruktura bo omogočila izmenjavo informacij o varnosti med vozniki, vozili in cestno infrastrukturo. Izboljšave pri načrtovanju, izgradnji in vzdrževanju cestne infrastrukture bodo znatno izboljšale varnost. Nejasni prometni znaki in slabi mejni pasovi so stvar preteklosti, kar bo pomenilo nizka tveganja za nesreče.

Inteligentni prometni sistemi in povezljivost bodo izboljšali varnost v cestnem prometu, saj bodo vozila, njihovi upravljavci in njihovi potniki obveščeni o fazah prometne luči in cestnih prevoznih sredstvih, o nevarnih situacijah (kot so npr. nesreče, ovire ali ledena cesta) – in se bodo lahko ustrezno odzvali.

Z avtonomno vožnjo se bo povečala varnost v cestnem prometu – devet od desetih nesreč je posledica človekovih napak. Ocenjuje se, da bi bilo 70-odstotno zmanjšanje števila nesreč izvedljivo, če bi avtonomna vozila predstavljala velik del voznega parka. Toda popolna avtonomna vozila verjetno ne bodo na voljo na trgu pred letom 2020-25.

… čista, pametna in varna mobilnost je pred nami. Vprašanje je samo kdaj in kako hitro bomo postali del tega. Če pomislim, kako sem 20 let nazaj v roki držal velik, kot »opeko« težak telefon, ki mi je omogočal samo klice in pošiljanje kratkih sporočil, danes pa s pametnim telefonom v žepu in trendom, ki se napovedujejo (zelo hitro) verjamem …, da se je prihodnost že začela…, tudi pri mobilnosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s