REŠITVE ZA ČISTO, PAMETNO IN VARNO MOBILNOST – 2. del

Torej – kakšna mobilnost se nam obeta v prihodnje? V prejšnjem blogu sem govoril o čisti mobilnosti, o čemer se moramo (skrajni čas) začeti pogovarjati vsi, ampak ne samo pogovarjati, tudi kaj narediti na tem področju. Zelo sem vesel, … ravno sem bil na vezi s kolegom, ki se odloča za nakup Hybrida. ki me je vprašal:  »Kaj meniš glede nakupa hybrida?«. Kaj menite, da sem mu svetoval? »Kupi in bodi »cool«, bodi zelen, bodi čist« tako sem mu svetoval. No, pa da se vrnem na mojo temo – poleg čistosti, se bo v prihodnje od mobilnosti pričakovalo ali pa že kar zahtevalo, da bo le-ta kar se da »pametna«. Ja prav ste prebrali – »PAMETNA«!

Torej, … kaj se obeta? Da bi zadovoljili spreminjajoče se povpraševanje, bodo proizvajalci avtomobilov in pripadajoče infrastrukture ponujali inovativne rešitve za mobilnost. V prihodnosti bodo osebni, potniški in tovorni promet povezani v posebno, skupno omrežje, kar bo za posledico imelo velike prihranke pri času in denarju. Število vozil, ki bodo imela vgrajene pametne sisteme za povezovanje, katerih je leta 2013 bilo samo 10%, se bo do leta 2020 povečalo na 90%.  Čeprav se bo gospodarstvo delitve še naprej povečevalo, bodo posamezna vozila zaradi njihove prožnosti še vedno ostala v velikem povpraševanju

Avtonomna vožnja bo v pomoč tistim z zmanjšano oz. omejeno gibljivostjo – na primer starejšim in tistim z vidnimi ali drugimi zdravstvenimi okvarami.  »Povezani avtomobili«, ki bodo postali del našega doma ali pisarne, nam bodo omogočili ekonomično in bolj priročno in manj stresno vožnjo, s katero bomo prihranili tudi pri času. Vozila ne bodo povezana samo med seboj, ampak tudi z infrastrukturo okoli njih. Prometne luči bodo na primer optimizirale prometne tokove. Potreba po parkirnih mestih v mestih se lahko zaradi uporabe avtonomnih vozil zmanjša za do 60%. Povečana učinkovitost prometa pomeni manj zastojev, pri čemer ljudje in blago prihajajo na njihove cilje hitreje in se emisije znatno znižajo.

Prilagodljiva mobilnosti in transportne rešitve bodo vodile k novim lastniškim modelom, prilagojenim intermodalnim mobilnim rešitvam in novim logističnim konceptom. Zato bo tradicionalni poslovni model avtomobilske industrije za prodajo vozil dopolnila vrsta raznolikih rešitev mobilnosti na zahtevo, zlasti v urbanih okoljih. Tovorni promet se bo prilagodil novim logističnim trendom in sistemom, ki bodo temeljili na dobavni verigi, ki združuje rešitve za dolge razdalje in zadnje milje. Logistične platforme pa bodo temeljile na večmodalnih koridorjih, ki jih bodo upravljali inteligentni prometni sistemi.

In ne pozabimo na javni prevoz! Nova generacija visokokakovostnega skupnega prevoza se bo rodila, vključno s koncepti avtobusnih koridorjev, ki bodo temeljili na intermodalnosti, s popolno integracijo med avtomobili, avtobusi, železnico in nemotorizirano mobilnostjo.

Vendar bodo zasebna vozila ostala (vsaj še nekaj časa) glavni izvajalci individualne mobilnosti, novi koncepti mobilnosti pa bodo počasi dopolnjevali naše mobilne potrebe. In kot sem že zapisal nazadnje, tudi pri tem bo človek imel ključno vlogo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s