Zakaj otroku določena hrana ni všeč? Morda zato, ker ni vabljive oblike in je čudne barve? Ali pa zato, ker je še ni poskusil? JE TAKO TUDI PRI ELEKTRIČNIH AVTOMOBILIH?

Ko vprašam ljudi: “Kaj menite o električnih avtomobilih?” – velikokrat oz. skoraj vedno dobim zelo podobne odgovore, ki jih je moč razdeliti v dve skupini.

V prvi so tisti odgovori, ki nakazujejo, da so električni avtomobili še vedno predragi. S tem se, če govorimo o nabavni ceni avtomobila zelo strinjam, vendar ko pa govorimo o stroških uporabe električnega avtomobila, so ti pri električnem avtomobilu samo nekaj centov/km, pri primerljivem konvencionalnem avtomobilu pa kar nekaj deset centov/km. Dejstvo namreč je, da je električni avtomobil, v času uporabe, cenejši! Ob zavedanju, da pa je na trgu že kar nekaj električnih modelov, in da bo le-teh iz leta v leto še več, da že skoraj vse države EU ponujajo subvencioniranje nakupa električnega avtomobila in da države sprejemajo politike o omejevanju vozil, ki onesnažujejo, verjamem, da to pomeni  pritisk na nabavno/e ceno/e električnih avtomobilov, ki bo/do samo še padala/e.

V drugi skupini odgovorov pa le-ti »letijo« na doseg/domet električnih vozil, ki je po mnenju večine prekratek. Tukaj pa moram stopiti v bran električnim avtomobilom. Vse raziskave po svetu, kot tudi raziskave, ki jih izvajamo na Fakulteti za logistiko UM namreč kažejo, da je povprečna dnevna potovalna razdalja večine ljudi, med 30 in 50km. Torej je ta očitek neupravičen. Danes večina novih električnih avtomobilov, tudi v zimskih razmerah, z enim polnjenjem »zmore« 150km in več. Strinjam se, da električni avtomobil ne more »zadovoljiti« vseh in zadostiti vsem zahtevam. Ljudje imamo različne potovalne potrebe in navade, lahko pa z veliko gotovostjo trdim, da se nas večina voznikov uvršča v tisto skupino s povprečnimi voznimi navadami in bi električni avtomobil čisto zadovoljil našim zahtevam. Napovedal bi celo, da bo električni avto, v bližnji prihodnosti nadomestil marsikateri drugi, družinski avto, ki se v povprečju uporablja samo znotraj mest, raziskave pa tudi kažejo, da velik procent drugih družinskih avtomobilov, v večjih evropskih mestih, nikoli ne zapusti mestnega obroča.

Tale prispevek sem naslovil s starševsko izkušnjo glede prepričevanja svojih otrok, glede zdrave hrane, ki večkrat ni najlepše barve in se sprašujem zakaj je, ko se pogovarjam o električnih avtomobilih, v zraku čutiti tak skepticizem. In kaj je še najbolj ironično? Veliko teh ljudi, s katerimi se pogovarjam in imajo toliko za povedati proti, na vprašanje ali so že vozili električni avtomobil, odgovori: Ne! Zanimivo, a ne?

Torej kako naj otrok ve kakšnega okusa je hrana, če je še nikoli ni poskusil? Težko!

Zato apel vsem, ki ne verjamete v električne avtomobile in morda (še) ne veste, da se trenutno v avtomobilski industriji dogajajo tektonski premiki, tudi zaradi razvoja tehnologij in integracije električnih avtomobilov, da je električni avtomobil, ki je morda še predrag in morda še ne »zadovolji« čisto vseh voznikov, prav prijeten avtomobil, tih, vedno lepših oblik in barv, s super pospeški in dobrimi voznimi lastnostmi –  lahko tudi zelo prijazen do okolja.

Kako se že glasi tisti rek? Čevlje na sodi le …! Zato,… pojdite na testno vožnjo!

In še apel vsem trgovcem, ki prodajate električne avtomobile. Naj ne bo električni avtomobil samo dodatna ponudba v vaši vitrini, postavljen nekje v kotu, ki čaka na »električne entuziaste« Izobrazite svoje prodajalce, približajte in predstavite električni avtomobil vsem kupcem kot možno alternativo, pri tem pa uporabite nove inovativne pristope ter jim povejte, da je električni avtomobil kot sapica, kot majhen obrobni trend, ki bo zelo kmalu prerasel v nekaj večjega in bo zelo »cool« imeti električni avtomobil.

Toliko za danes, več pa v prihodnjem zapisu. Pa veliko “cool”, varnih in okolju prijaznih kilometrov!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s