VSAK/A SI »GA« ŽELI

Že nekaj časa razmišljam, da bi svoje misli, svoja razmišljanja delil na spletu, na blogu. Pa ne razmišljanja kr’ o nečem – ampak o tistem predmetu/stvari/igrači/statusnemu simbolu/sredstvu za dosego cilja, … brez katerega, po prepričanjih mnogih ali pa kar večine – »preprosto, ne gre več!«.  Vsak/a si »ga« želi, brez »njega« si zaradi razvajenosti in pragmatičnosti, ne predstavljamo več našega vsakdana, brez »njega« bi bilo naše življenje počasnejše, bolj hladno, dolgočasno, večkrat mokro, … –  skratka zelo drugačno in bolj komplicirano.

Ne –  to ni telefon, kot ste verjetno najprej pomislili – ampak je to, kot bi rekli Nemci –  Das Auto. Torej AVTO, avtomobil, vozilo, »kišta«, »makina«, strošek in …itd. Človek, je že od nekdaj želel/strmel po »naprednem jutri« in plod njegovih evolucijskih razmišljanj/raziskovanj in odkrivanj novih možnosti potovanj, premagovanj časa in prostora, prevažanj sebe in tovora, …  je »avto« in vse njegove izpeljanke.

Ena izmed iteracij avtomobila je tudi električni avtomobil, ki po dobrih 100 letih, odkar je nesrečno »zamrl«, ponovno doživlja svojo, ponovno »vstajenje«. Kaže, da bo tokrat drugače kot je bilo na začetku 20 stoletja, ko je bil delež električnih avtomobilov že 38 odstoten, a so Henry Ford s tekočim trakom, naftni lobi s svojimi interesi in (tudi) ljudje, ki so zaradi spremenjenih potovalnih navad želeli potovati dlje, kot je bilo takrat to mogoče z električnimi avtomobili, začeli kupovati neelektrične avtomobile in električnemu avtomobilu zabili še zadnji žebelj v krsto.

Danes, v času globalizacije, na pragu umetne inteligence, avtonomnih avtomobilov in drugih znanstvenih in tehnoloških odkritij, naravovarstveniki in vedno bolj (na srečo) tudi politiki, pod pretvezo reševanja planeta, ki je (za življenje možen, zaenkrat) samo en in edini, razmišljajo kako ga rešiti. Kot voda na mlin, v korist električnim vozilom, v zadnjem času dežujejo odločitve vse več držav, da je potrebno (v bližnji prihodnosti) omejiti emisije iz transporta osebnih avtomobilov in jih znižati pod raven 50gCO2/km. Tudi Slovenija je med njimi in prav je tako. Torej električnemu avtomobilu se (tudi zato) nakazuje svetla prihodnost.

Električni avtomobili …uff… beseda kar teče…

Naj bo tole dovolj za prvo, uvodno in predstavitveno razmišljanje, ki sem ga hitro »zlil« iz glave na »elektronski papir«. Nastal je ta tekst, zapis,… ki bi mu mogoče lahko že rekel – moj »prvi ali pa nulti blog«. Izbral sem si tudi platformo, kjer bo mogoče brati moje bloge – in to je, po pisanju mnogih blogerjev, najbolj »tapravšnja« in prijazna platforma – WordPress.

Aha …, pozabil sem se predstaviti. Sem Matjaž Knez, družinski človek, docent, zaposlen na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Profesionalno oz. strokovno ali pa če se izrazim raziskovalno, se zadnja leta ukvarjam s trajnostnim transportom, oz. bolj konkretno z električnimi vozili – tako in drugače.

In o električnih avtomobilih, o alternativni, elektro mobilnosti in trajnostni prihodnosti ter povezanih temah (tako in drugače) bom pisal na svojem blogu. Zelo bom vesel vaših komentarjev, namigov in všečkov. Torej naj bo to za danes vse, več pa v prihodnjem zapisu, aja moram se navadit – v  novem blogu!

Pa LP!

2 thoughts on “VSAK/A SI »GA« ŽELI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s